KPRA

Wij zijn Kremer pensioen- en risicoadviseurs!

pensioenen header
Kremer pensioen- en risicoadviseurs 

Wat is de invloed van mijn studieschuld op mijn hypotheek? 

Na jarenlang druk bezig te zijn geweest met je studie ben je klaar voor de volgende grote stap, een huis kopen! Een opleiding aan een hogeschool of universiteit betaalt zichzelf helaas niet, laat staan de kosten omtrent het wonen op kamers. Misschien heb je hierdoor gedurende je studietijd een behoorlijke schuld opgebouwd. Is het dan nog wel mogelijk om een hypotheek aan te vragen? Wij begrijpen goed dat deze situatie voor veel stress kan zorgen. Om deze reden hebben wij de belangrijkste zaken rondom de invloed van een studieschuld op een hypotheek voor je op een rijtje gezet. 

Weging van je studieschuld 

Een opgebouwde studieschuld heeft invloed op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Gelukkig heeft een studieschuld een minder grote invloed bij het aanvragen van een hypotheek dan een ander soort lening. Denk bijvoorbeeld aan een consumptieve schuld. Hoe zwaar je studieschuld weegt hangt af wanneer je bent begonnen met je studie of opleiding. Er zijn twee verschillende leenstelsels en elk hiervan heeft een andere weging. 

Soort schuldWegingsfactorBKR-geregistreerd
Consumptieve schuld2%Ja
Studieschuld oude stelsel0,65%Nee
Studieschuld nieuwe stelsel0,35%Nee

De wegingsfactor is het percentage van de oorspronkelijke schuld dat wordt afgetrokken van de maximale woonlast per jaar.  

 • Oude stelsel: begonnen voor 1 september 2015: 

Bent je begonnen aan een bachelor of master voor 1 september 2015? Dan val je onder het oude stelsel. Dat betekent dat bij een hypotheekaanvraag 0,65 % van de studieschuld meetelt. Bij een studieschuld van bijvoorbeeld € 10.000 gaat de bank ervan uit dat je hiervoor een maandlast hebt van € 65. Dat betekent zo’n € 19.000 minder hypotheek. 

 • Nieuwe stelsel: Begonnen na 1 september 2015 

Bent je gestart aan een studie na 1 september 2015? Dan val je onder het nieuwe stelsel. Bij het nieuwe leenstelsel, dat een aflostermijn heeft van 35 jaar, wordt er gerekend met 0,35 % van de studieschuld. Heb je een studieschuld van € 20.000, gaat de bank ervan uit dat je hiervoor een maandlast hebt van € 35. 

Rekenvoorbeeld 

Uit onderstaand rekenvoorbeeld blijkt wat het effect van een studieschuld is op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. In het voorbeeld geldt: 

 • Studieschuld van € 15.000 
 • Hypotheekrente van 1,23% 
 • Rentevaste periode van 20 jaar 
 • Looptijd hypotheek van 30 jaar 
 • Hypotheeknormen van 2021 

Eenverdiener met bruto jaarinkomen van €40.000 

SchuldMaximale hypotheek
Geen€ 185.568
Doorlopend krediet, consumptief€ 95.595
Studieschuld oude stelsel€ 156.228
Studieschuld nieuwe stelsel€ 169.770

Omdat de aflostermijn van studieschulden uit het nieuwe stelsel veel langer is dan die uit het oude stelsel, telt een studieschuld minder zwaarder mee in de berekening van je maximale hypotheek. 

hypotheek studieschuld

Wat klanten zeggen

 • 5 / 5
  Goed advies en ondersteuning bij het gehele proces rondom de hypotheek. Alles werd geregeld.
 • 5 / 5
  Goed geadviseerd over de pensioenaanspraken. De adviseur doorzag de situatie vlot en dacht mee.
 • 5 / 5
  Erg prettig gesprek, goed advies. Houdt niet alleen strikt rekening met de cijfers maar kijkt naar gehele plaatje.
 • 5 / 5
  Zeer praktische informatie gehad tijdens het adviesgesprek. Totaal niet het idee gehad dat er iets aan mij "verkocht" moest worden. Zeer aan te raden!
 • 5 / 5
  Eerlijke informatie. Denken goed met je mee. Persoonlijk advies op maat. Ook voor hyphotheek advies, verzekeringen privé en zakelijk.Echt verstand van zaken, je kunt hier met al je vragen terecht.

Waar kijkt een hypotheekadviseur precies naar? 

Ondanks dat een studieschuld invloed heeft op het berekenen van je maximale hypotheek, hoeft dit geen belemmering te zijn. Ten eerste kijkt een hypotheekadviseur aan de hand van de wegingsfactor die voor je relevant is wat je maandelijkse lasten zijn. Op deze manier ben je er zeker van dat je maandelijkse lasten niet te hoog worden en je zonder problemen een huis kunt kopen.

 

Wel of niet je studieschuld verzwijgen? 

Het verzwijgen van je studieschuld, is dat slim? Een studieschuld staat gelukkig niet BKR geregistreerd, waardoor er niet kan worden nagegaan of je een studieschuld hebt en wat het complete bedrag hiervan is. Toch raden wij aan om je studieschuld altijd wel te melden. Meld je de studieschuld niet? Dan kan de hypotheekaanbieder geen goede berekening maken van wat je verantwoord kunt lenen als hypotheek. Het gevolg is dat je misschien een hypotheek krijgt, waarvan je de maandelijkse lasten niet kunt betalen. Ook heb je dan geen recht op de eventuele “verzekering”  van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). 

 

Oriëntatiegesprek bij Kremer pensioen- en risicoadviseurs  

Het kopen van je eerste huis is vaak superspannend en het is logisch dat er misschien onduidelijkheden zijn omtrent een studieschuld en het aanvragen van een hypotheek. Daarom is het altijd verstandig om tijdens een oriëntatiegesprek met een adviseur om de tafel te zitten en alles goed te bespreken. Bij Kremer pensioen- en risicoadviseurs adviseren en ontzorgen wij je door op een betrokken en persoonlijke manier je te helpen bij moeilijke beslissingen. Neem daarom gerust contact met ons op, dan helpen wij je bij het kopen van je eerste huis!