KPRA

Wij zijn Kremer pensioen- en risicoadviseurs!

pensioenen header
Kremer pensioen- en risicoadviseurs 

Kan ik mijn pensioenen samenvoegen?

Tegenwoordig komen we niet meer zo vaak tegen dat iemand 40 jaar voor één werkgever heeft gewerkt. Steeds vaker wisselen mensen van baan, nemen ze een tussenjaar of gaan ze weer studeren. De kans is groot dat u bij elke baan pensioen opbouwt en dus bij verschillende pensioenuitvoerders een beetje pensioen heeft staan. Gelukkig kunt u uw (kleine) pensioenen samenvoegen. Dit staat bekend onder de naam waardeoverdracht. In dit artikel vertellen wij u alles wat u moet weten over waardeoverdracht en het samenvoegen van uw pensioenen.

 

Wat is waardeoverdracht?

Bij waardeoverdracht van uw pensioen neemt u dus uw opgebouwde pensioenen mee naar de nieuwe pensioenuitvoerder van uw werkgever. Blijft u echter in dezelfde branche werkzaam? Dan is de kans groot dat de pensioenuitvoerder hetzelfde blijft en dat waardeoverdracht niet nodig is. Later dit artikel vertellen wij u meer over of waardeoverdracht van pensioen verstandig is en wat de keuzes, voor- en nadelen zijn. 

 

Welke pensioenen kan ik samenvoegen?

In theorie kunt u elk pensioen samenvoegen. Wanneer u meerdere banen heeft gehad, dan heeft u daar waarschijnlijk pensioen opgebouwd. Deze kunt u vervolgens samenvoegen tot een geheel. Vraagt u zich af welke pensioentjes u heeft opgebouwd? Op de website mijnpensioenoverzicht.nl vindt u een overzicht van al uw (kleine) pensioenen. 

 

Kleine pensioentjes samenvoegen of laten uitbetalen

Sinds 2019 dragen pensioenuitvoerders de kleinere pensioenen automatisch over aan de nieuwe uitvoerder van de desbetreffende persoon. Hierbij is sprake van pensioenpotjes van meer dan  € 2 tot minder dan € 520,35 per jaar (2022). Is uw pensioenpotje bij een werkgever minder dan € 2? Dan spreken we van een micro- pensioen en mogen pensioenuitvoerders dit potje laten vervallen, omdat dit meestal te duur is voor de uitvoerders om het over te dragen. Zorg tijdig voor het aanvragen van een waardeoverdracht om uw geld te behouden. 

Kleine pensioenen laten uitbetalen (afkoop)

Vroeger konden kleine pensioenen worden afgekocht. Dan kreeg je als werknemer het opgebouwde bedrag op je rekening gestort. Sinds 1 januari 2019 hebben pensioenuitvoerders minder mogelijkheden om een klein pensioen af te kopen.

Afhankelijk van wanneer u van baan bent gewisseld, is het onder bepaalde omstandigheden mogelijk om uw kleine pensioen (tussen €2 en € 520,35 per jaar), na aftrek van belasting, aan u uit te laten betalen door uw pensioenuitvoerder. Dit heet afkoop van uw pensioen. Eindigde uw dienstverband na 1 januari 2018? Dan is afkoop alleen mogelijk als de automatische waardeoverdracht van uw pensioen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder tot 5 keer toe niet is gelukt. Afkoop kan pas na 5 jaar. De meeste pensioenfondsen sturen u hiervoor een formulier. Als u het formulier niet ingevuld terugstuurt, dan reserveren zij uw pensioen. Ze betalen uw pensioen dan uit op het moment dat u de pensioenrichtleeftijd bereikt. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid. . 

 

Is waardeoverdracht van pensioen verstandig?

Dat ligt er aan. Geeft het pensioen gegarandeerde uitkering of is het op beleggingen? 

Is het een pensioen op basis van beleggen dan kan het zinvol zijn om waardeoverdracht aan te vragen. Het pensioen dat u overdraagt kan dan namelijk weer meegroeien bij de nieuwe pensioenuitvoerder. Let wel op dat u uw risicoprofiel bekijkt en eventueel aanpast.

Is uw pensioen op basis van een gegarandeerde uitkering, dan is overdragen nog niet direct aan te raden en is het interessant om eerst te onderzoeken wat de verschillen zijn tussen de oude en de nieuwe pensioenregeling. U kunt dan het beste eerst een offerte voor waardeoverdracht bij de nieuwe pensioenuitvoerder kunnen opvragen om dit te vergelijken met uw huidige pensioenaanspraken. Zo komt u wat meer beslagen ten ijs.

Is het dus verstandig? Dit hangt eigenlijk af van je persoonlijke situatie. Let hierbij ook op wat er gebeurt met een eventueel nabestaandenpensioen na overdracht. Wilt u weten of waardeoverdracht gunstig voor u is? Neem dan contact op met ons. 

 

Wat zijn de voor- en nadelen van alles samenvoegen?

Nu u meer informatie heeft over wat de mogelijkheden zijn van het samenvoegen van uw pensioenen, vraagt u zich vast af wat de voordelen en nadelen zijn van alles samenvoegen. Het voordeel van waardeoverdracht is dat u al uw opgebouwde pensioen in één potje hebt zitten. Het samenvoegen van pensioenen kan daarbij ook financieel beter uitpakken.

Maar wat is de andere kant van de medaille? Waardeoverdracht kan echter ook nadelig uitpakken op financieel gebied. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de nieuwe pensioenregeling andere (slechtere) voorwaarden biedt dan de oude pensioenregeling of bijvoorbeeld op basis van beleggingen zijn. Wilt u meer inzicht in uw pensioen? Doe de check via de Pensioen Ophelder Indicator van Nationale Nederlanden

Is waardeoverdracht eigenlijk verplicht?

Nee, een waardeoverdracht is voor pensioenaanspraken boven de € 520,35 per jaar niet verplicht. Als het samenvoegen niet voordelig blijkt te zijn, kunt u er voor kiezen niks mee te doen. Uw oude pensioen blijft dan simpelweg bij uw oude pensioenuitvoerder staan. Dit wordt ook wel een slapend pensioen genoemd. U heeft dan gewoon nog recht op dit geld. 

pensioenen form

Wat klanten zeggen

 • 5 / 5
  Goed advies en ondersteuning bij het gehele proces rondom de hypotheek. Alles werd geregeld.
 • 5 / 5
  Goed geadviseerd over de pensioenaanspraken. De adviseur doorzag de situatie vlot en dacht mee.
 • 5 / 5
  Erg prettig gesprek, goed advies. Houdt niet alleen strikt rekening met de cijfers maar kijkt naar gehele plaatje.
 • 5 / 5
  Zeer praktische informatie gehad tijdens het adviesgesprek. Totaal niet het idee gehad dat er iets aan mij "verkocht" moest worden. Zeer aan te raden!
 • 5 / 5
  Eerlijke informatie. Denken goed met je mee. Persoonlijk advies op maat. Ook voor hyphotheek advies, verzekeringen privé en zakelijk.Echt verstand van zaken, je kunt hier met al je vragen terecht.

Vragen over waardeoverdracht of pensioenen samenvoegen?

Heeft u vragen over pensioenen samenvoegen, de mogelijkheden en de voor- en nadelen? Neem contact op met één van onze pensioenspecialisten en wij helpen u verder!

Kost pensioenen samenvoegen geld?

Waardeoverdracht is gelukkig gratis, omdat het een wettelijk recht is. Echter kan het samenvoegen dus wel financieel nadelig uitvallen wanneer uw nieuwe pensioenuitvoerder slechtere voorwaarden heeft. Zoek dus eerst goed uit of een waardeoverdracht wel verstandig is. Anders kost het u indirect dus wel geld.