KPRA

Wij zijn Kremer pensioen- en risicoadviseurs!

pensioenen header
Kremer pensioen- en risicoadviseurs 

Overwaarde op de hypotheek, wat kun je daarmee?

Tegenwoordig stijgen de huizenprijzen enorm door de woningcrisis. Hierdoor kan het voorkomen dat jouw woning flink in waarde is gestegen. Sommige woningen zijn inmiddels zelfs in waarde verdubbeld. Iets dat men nooit had kunnen dromen. Vanzelfsprekend is deze gebeurtenis ontzettend gunstig wanneer je al jouw hypotheek volledig of deels heeft afgelost. Jouw woning is in deze situatie namelijk meer waard dan jouw hypotheek. Er is hierdoor overwaarde op de hypotheek ontstaan. Maar wat kan je hier nou precies mee?

 

Wanneer heb je overwaarde op de hypotheek?

Het blijft voor veel mensen lastig om te bepalen wanneer er sprake is van overwaarde op de hypotheek. Hiervan is sprake wanneer jouw woning meer waard is, dan jouw afgesloten hypotheek. Heb je een hypotheek van €200.000 en is jouw woning momenteel €250.000 waard? Dan heb je dus een overwaarde van €50.000. Er wordt alleen gesproken over het begrip overwaarde wanneer de uitkomst positief is. Komt er echter een negatief getal tevoorschijn? Dan staat jouw huis helaas onder water en blijf je bij verkoop met een restschuld zitten. Gelukkig komt dit door de huidige woningmarkt nauwelijks meer voor.

Diverse mogelijkheden voor overwaarde opnemen

Het is al jaren mogelijk om de overwaarde van de hypotheek op te nemen. Om dit geld vrij te maken zijn er verschillende mogelijkheden bedacht. Zo kan je dit bedrag bijvoorbeeld gebruiken als aanvulling op jouw pensioen of om jouw woning aan te passen. Dit laatste is ideaal als je de komende jaren nog van jouw woning wilt genieten. De mogelijkheden tot overwaarde opnemen zijn eindeloos. Om het voor je overzichtelijk te maken, gaan wij hieronder kort alle mogelijkheden weergeven.

gesprek over hypotheek

Wat klanten zeggen

 • 5 / 5
  Goed advies en ondersteuning bij het gehele proces rondom de hypotheek. Alles werd geregeld.
 • 5 / 5
  Goed geadviseerd over de pensioenaanspraken. De adviseur doorzag de situatie vlot en dacht mee.
 • 5 / 5
  Erg prettig gesprek, goed advies. Houdt niet alleen strikt rekening met de cijfers maar kijkt naar gehele plaatje.
 • 5 / 5
  Zeer praktische informatie gehad tijdens het adviesgesprek. Totaal niet het idee gehad dat er iets aan mij "verkocht" moest worden. Zeer aan te raden!
 • 5 / 5
  Eerlijke informatie. Denken goed met je mee. Persoonlijk advies op maat. Ook voor hyphotheek advies, verzekeringen privé en zakelijk.Echt verstand van zaken, je kunt hier met al je vragen terecht.

Alle mogelijkheden op een rij

Het is logisch dat je inmiddels door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden voor het opnemen van de overwaarde. Hierbij moet je altijd rekening houden met welke optie het beste bij jouw situatie past. Een hypotheekadviseur kan je hier altijd mee helpen door je te adviseren. Toch zetten wij de populairste mogelijkheden op een rij:

1. Overwaarde gebruiken voor een nieuw huis

Is jouw woning niet meer geschikt om op latere leeftijd in te wonen? Of verwacht je binnenkort gezinsuitbreiding? Dan kan je de overwaarde gebruiken voor de aanschaf van een nieuw huis. Het bedrag dat vrijkomt bij de verkoop van jouw woning kan je bijvoorbeeld gebruiken om te overbieden. Zo maak je meer kans op het bemachtigen jouw droomhuis.

2. Overwaarde gebruiken voor een verbouwing

Woon je nog prima in jouw woning, maar zijn er aanpassingen nodig? Dan kan je een verbouwing financieren met de overwaarde van jouw hypotheek. Dit maakt het mogelijk om jouw woning geheel aan te passen voor als je bijvoorbeeld in de toekomst slechter ter been wordt. Hierbij kan je denken aan een aangepaste badkamer op de begane grond of een stoellift om nog boven te komen. Al deze aanpassingen zijn eenvoudig te betalen vanuit de overwaarde. Een hypotheekadviseur kan je meer vertellen over hoe je dit realiseert.

3. Overwaarde opnemen voor een schenking

Waarschijnlijk is dit niet het eerste waar je aan denkt bij het opnemen van de overwaarde op de hypotheek. Toch is dit vandaag de dag één van de populairste mogelijkheden in Nederland. Door deze overwaarde te schenken aan jouw kinderen of kleinkinderen is het voor hen bijvoorbeeld mogelijk om een woning te kopen. Iets dat door de woningcrisis steeds moeilijker wordt. Het is wel belangrijk om te weten dat een schenking tot €105.302 in 2021 geheel belastingvrij is wanneer de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is. Wil je een hoger bedrag schenken? Dan moet je over het extra bedrag belasting gaan betalen. Voor meer informatie kan je contact opnemen met een hypotheekadviseur.

 

Overwaarde gebruiken en de hypotheekrente

Natuurlijk zitten er haken en ogen aan het opnemen van de overwaarde uit de hypotheek. Zo zal in de meeste situaties de maandlasten gaan stijgen door het vrijmaken van de overwaarde. Dit is niet zo gek aangezien het hypotheekbedrag hoger wordt. Voordat je deze overwaarde kunt gaan opnemen, is het noodzakelijk om langs een hypotheekadviseur te gaan. Deze adviseur kijkt naar jouw situatie om te bepalen of je de nieuwe maandlasten wel kunt dragen. Er wordt immers een nieuwe hypotheek afgesloten. Misschien is het ook mogelijk door de overwaarde een lagere rente krijgen. In overleg met jouw hypotheekverstrekker kan jouw rente mogelijk worden aangepast naar een lagere tariefgroep. Tenslotte hoe lager de hypotheek ten opzichte van de marktwaarde van de woning is des te minder risico er is voor jouw hypotheekverstrekker.

 

Passend advies voor jouw situatie

Wij begrijpen als geen ander dat iedereen een andere situatie heeft. Om te bepalen welke mogelijkheid het beste bij je past, gaan wij graag met je om tafel. Tijdens dit gesprek luisteren wij aandachtig naar al jouw wensen en bekijken wij jouw situatie. Aan de hand hiervan komen wij met een passend advies. Hierbij kan je denken aan de financiële gevolgen op de lange termijn. Door je te laten adviseren door Kremer Pensioen en Risicoadviseurs in Assen weet je zeker dat je op de juiste manier jouw overwaarde uit de hypotheek kunt gebruiken. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan!