✓ advieskeuze.nl 9.7

 | 

 | 

Logo Kremer Pensieon- en Risicoadviseurs

Wij zijn Kremer pensioen- en risicoadviseurs
Direct advies aanvragen

Overwaarde op de hypotheek

Tegenwoordig stijgen de huizenprijzen enorm door de woningcrisis. Hierdoor kan het voorkomen dat uw woning flink in waarde is gestegen. Sommige woningen zijn inmiddels zelfs in waarde verdubbeld. Iets dat men nooit had kunnen dromen. Vanzelfsprekend is deze gebeurtenis ontzettend gunstig wanneer u al uw hypotheek volledig of deels heeft afgelost. Uw woning is in deze situatie namelijk meer waard dan uw hypotheek. Er is hierdoor overwaarde op de hypotheek ontstaan. Maar wat kunt u hier nou precies mee?

Wanneer heeft u overwaarde op de hypotheek?

Het blijft voor veel mensen lastig om te bepalen wanneer er sprake is van overwaarde op de hypotheek. Hiervan is sprake wanneer uw woning meer waard is, dan uw afgesloten hypotheek. Heeft u een hypotheek van €200.000 en is uw woning momenteel €250.000 waard? Dan heeft u dus een overwaarde van €50.000. Er wordt alleen gesproken over het begrip overwaarde wanneer de uitkomst positief is. Komt er echter een negatief getal tevoorschijn? Dan staat uw huis helaas onder water en blijft u bij verkoop met een restschuld zitten. Gelukkig komt dit door de huidige woningmarkt nauwelijks meer voor.

Diverse mogelijkheden voor overwaarde opnemen

Het is al jaren mogelijk om de overwaarde van de hypotheek op te nemen. Om dit geld vrij te maken zijn er verschillende mogelijkheden bedacht. Zo kunt u dit bedrag bijvoorbeeld gebruiken als aanvulling op uw pensioen of om uw woning aan te passen. Dit laatste is ideaal als u de komende jaren nog van uw woning wilt genieten. De mogelijkheden tot overwaarde opnemen zijn eindeloos. Om het voor u overzichtelijk te maken, gaan wij hieronder kort alle mogelijkheden weergeven.

Alle mogelijkheden op een rij

Het is logisch dat u inmiddels door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden voor het opnemen van de overwaarde. Hierbij moet u altijd rekening houden met welke optie het beste bij uw situatie past. Een hypotheekadviseur kan u hier altijd mee helpen door u te adviseren. Toch zetten wij de populairste mogelijkheden op een rij:

1. Overwaarde gebruiken voor een nieuw huis

Is uw woning niet meer geschikt om op latere leeftijd in te wonen? Of verwacht u binnenkort gezinsuitbreiding? Dan kunt u de overwaarde gebruiken voor de aanschaf van een nieuw huis. Het bedrag dat vrijkomt bij de verkoop van uw woning kunt u bijvoorbeeld gebruiken om te overbieden. Zo maakt u meer kans op het bemachtigen uw droomhuis.

2. Overwaarde gebruiken voor een verbouwing

Woont u nog prima in uw woning, maar zijn er aanpassingen nodig? Dan kunt u een verbouwing financieren met de overwaarde van uw hypotheek. Dit maakt het mogelijk om uw woning geheel aan te passen voor als u bijvoorbeeld in de toekomst slechter ter been wordt. Hierbij kunt u denken aan een aangepaste badkamer op de begane grond of een stoellift om nog boven te komen. Al deze aanpassingen zijn eenvoudig te betalen vanuit de overwaarde. Een hypotheekadviseur kan u meer vertellen over hoe u dit realiseert.

3. Overwaarde opnemen voor een schenking

Waarschijnlijk is dit niet het eerste waar u aan denkt bij het opnemen van de overwaarde op de hypotheek. Toch is dit vandaag de dag één van de populairste mogelijkheden in Nederland. Door deze overwaarde te schenken aan uw kinderen of kleinkinderen is het voor hen bijvoorbeeld mogelijk om een woning te kopen. Iets dat door de woningcrisis steeds moeilijker wordt. Het is wel belangrijk om te weten dat een schenking tot € 105.302 in 2021 geheel belastingvrij is wanneer de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is. Wilt u een hoger bedrag schenken? Dan moet u over het extra bedrag belasting gaan betalen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een hypotheekadviseur.

Overwaarde gebruiken en de hypotheekrente

Natuurlijk zitten er haken en ogen aan het opnemen van de overwaarde uit de hypotheek. Zo zal in de meeste situaties de maandlasten gaan stijgen door het vrijmaken van de overwaarde. Dit is niet zo gek aangezien het hypotheekbedrag hoger wordt. Voordat u deze overwaarde kunt gaan opnemen, is het noodzakelijk om langs een hypotheekadviseur te gaan. Deze adviseur kijkt naar uw situatie om te bepalen of u de nieuwe maandlasten wel kunt dragen. Er wordt immers een nieuwe hypotheek afgesloten. Misschien is het ook mogelijk door de overwaarde een lagere rente krijgen. In overleg met uw hypotheekverstrekker kan uw rente mogelijk worden aangepast naar een lagere tariefgroep. Tenslotte hoe lager de hypotheek ten opzichte van de marktwaarde van de woning is des te minder risico er is voor uw hypotheekverstrekker.

Passend advies voor uw situatie

Wij begrijpen als geen ander dat iedereen een andere situatie heeft. Om te bepalen welke mogelijkheid het beste bij u past, gaan wij graag met u om tafel. Tijdens dit gesprek luisteren wij aandachtig naar al uw wensen en bekijken wij uw situatie. Aan de hand hiervan komen wij met een passend advies. Hierbij kunt u denken aan de financiële gevolgen op de lange termijn. Door u te laten adviseren door Kremer Pensioen en Risicoadviseurs in Assen weet u zeker dat u op de juiste manier uw overwaarde uit de hypotheek kunt gebruiken. Zo komt u nooit voor vervelende verrassingen te staan!

Vrijblijvend adviesgesprek?

Advies op maat voor de MKB'er, ZZP'er, agrariër, werknemer en particulier. Wij adviseren en ontzorgen u als ondernemer, werkgever, agrariër en particulier door het aanbieden van het totaalpakket. Op basis van uw persoonlijke situatie bieden wij hulp bij het nemen van risicovolle beslissingen.

Benieuwd wat KPRA voor u of uw onderneming kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij ontzorgen u graag!

Wat klanten zeggen

"No nonsense, adequaat, goede kwaliteit, goed op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen, passende prijs." - Anton