hypotheek header
Wij zijn Kremer pensioen- en risicoadviseurs

Vanaf wanneer bouwt u pensioen op? 

Vanaf welke leeftijd begint u eigenlijk met het opbouwen van uw pensioen? Is er een bepaalde startdatum van de algemene ouderdomswet? Wij van Kremer helpen u met het beantwoorden van al uw vragen. Het totale pensioeninkomen bestaat uit drie pijlers; 

Het pensioen bestaat uit meerdere potjes, pijlers; 

De AOW. U bouwt een volledige AOW-uitkering op als u in de 50 jaar voordat uw AOW-uitkering ingaat, in Nederland heeft gewoond. U bouwt 2% AOW op voor elk jaar dat u verzekerd was voor de AOW. Als uw AOW-leeftijd bijvoorbeeld 66 jaar is, dan start de opbouw van uw AOW bij 16 jaar. De AOW kunt u beschouwen als een basispensioen. Uw AOW-leeftijd hangt af van uw geboortedatum. 

De tweede pijler is het ouderdomspensioen dat u via een pensioenregeling bij uw werkgever opbouwt, bijvoorbeeld via een pensioenfonds of bij een pensioenverzekeraar. In de pensioenwet staan de contouren waaraan moet worden voldaan. De Pensioenwet schrijft in dit geval voor dat het 'verwerven van ouderdomsaanspraken op basis van een pensioenovereenkomst uiterlijk begint op de 21- jarige leeftijd van de werknemer of op een latere datum van indiensttreding'. Voor de 21-jarige leeftijd hoeft er dus geen pensioenopbouw plaats te vinden in de tweede pijler. Het is goed om na te vragen hoe dat bij u geregeld is.  

De derde pijler wordt privé opgebouwd. Bovenop het pensioen van de overheid en van de werkgever kunt u ook zelf voor extra pensioenaanvulling zorgen. Bijvoorbeeld als het pensioen van de overheid (AOW) en het werkgeverspensioen niet voldoende is om uw gewenste levensstijl voort te zetten. U kunt dit zelf aanvullen door bijvoorbeeld een lijfrenterekening of -verzekering af te sluiten. U spaart of belegd dan voor later. De inleg is onder bepaalde voorwaarden van de belasting aftrekbaar en over de lijfrente-uitkeringen moet u belasting betalen. Deze uitkeringen hoeven echter, in tegenstelling tot de eerste twee pijlers, niet levenslang te lopen. 

Is mijn pensioen wat wordt opgebouwd voldoende? 

Zoals u ziet is de startdatum van pensioenopbouw afhankelijk van een aantal factoren. De vraag of het pensioen uiteindelijk voldoende is misschien wel belangrijker en afhankelijk van meerdere factoren, bijvoorbeeld;  

Maak een afspraak met Kremer pensioen- en risicoadviseurs 

Heeft u vragen over uw pensioen? Wij van Kremer staan elke werkdag voor u klaar voor het beantwoorden van al uw vragen. Wij geven advies voor Mkb'ers, zelfstandig ondernemers, werknemers, particulieren. Op basis van uw eigen persoonlijke situatie voorzien wij uw van hulp bij het nemen van belangrijke beslissingen.  

Benieuwd wat KPRA voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij ontzorgen u graag! 

Beeldbelafspraak maken

Wat klanten zeggen

"No nonsense, adequaat, goede kwaliteit, goed op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen, passende prijs." - Anton

 

Vrijblijvend adviesgesprek?

Advies op maat? Wij adviseren en ontzorgen u als ondernemer, werkgever en particulier door het aanbieden van totaaladvies. Op basis van uw persoonlijke situatie bieden wij hulp bij het nemen van moeilijke beslissingen.

Benieuwd wat KPRA voor u of uw onderneming kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij ontzorgen u graag!