✓ advieskeuze.nl 9.7

 | 

 | 

Logo Kremer Pensieon- en Risicoadviseurs

Wij zijn Kremer pensioen- en risicoadviseurs
Direct advies aanvragen

Waardeoverdracht pensioen

Gaat u binnenkort voor een andere werkgever werken? Dan is het logisch dat u wellicht zorgen heeft over uw pensioenopbouw. Toch zijn deze zorgen helemaal niet nodig. Het is tegenwoordig namelijk mogelijk om uw oude pensioen mee te nemen naar uw nieuwe werkgever. Dit doet u door een waardeoverdracht aan te vragen voor uw pensioen. Zo heeft u niet alleen uw pensioen op één vaste plek, maar is het ook nog eens voordelig voor uw pensioenopbouw. Maar is waardeoverdracht wel interessant?

Hoe werkt waardeoverdracht?

Zodra u van werkgever bent veranderd, dan kunt u op ieder moment een aanvraag voor waardeoverdracht indienen. Uw pensioenfonds is in principe verplicht om hieraan mee te werken en mag u hiervoor geen kosten in rekening brengen. Om de waardeoverdracht te realiseren hoeft u slechts twee dingen te doen. Allereerst moet u een opgave opvragen van uw pensioenaanspraken bij het pensioenfonds van je vorige werkgever. Hierna kunt u gemakkelijk het verzoek tot waardeoverdracht indienen bij uw nieuwe pensioenfonds. Beide pensioenfondsen regelen dit vervolgens onderling, waardoor u verder nergens meer naar om hoeft te kijken.

Mijnwaardeoverdracht.nl

Vanuit de pensioensector is een gezamenlijk initiatief gelanceerd om waardeoverdracht sneller en eenvoudiger te regelen. Samen hebben een aantal pensioenuitvoerders een centrale website gebouwd, genaamd Mijnwaardeoverdracht.nl. Hiermee kunt u uw pensioenen opzoeken en het online platform geeft direct de mogelijkheid om een voorstel van waardeoverdracht te maken.

In een overzichtelijk stappenplan kan de pensioenspaarder de huidige en oude pensioenregeling met elkaar vergelijken om zo tot een weloverwogen keuze te komen. Alle belangrijke onderdelen komen in het voorstel voor waardeoverdracht aan bod. Zo krijgt u een goed inzicht in de voor- en nadelen van een eventuele waardeoverdracht. Via https://mijnwaardeoverdracht.nl/ kan de waardeoverdracht ook direct worden geregeld.

Wanneer is waardeoverdracht slim?

Bent u momenteel jonger dan 40 jaar? Dan heeft u waarschijnlijk nog niet zoveel pensioen opgebouwd. Hierdoor kan het verstandig zijn om waardeoverdracht van uw pensioenen aan te vragen. Zeker wanneer u een nieuwe baan heeft met betere groeimogelijkheden is dit een aanrader. Uw pensioen kan dan namelijk meegroeien met uw nieuwe baan.

Bent u echter al wat ouder en heeft u een goede pensioenregeling gehad? Dan kunt u ervoor kiezen om uw opgebouwde pensioen te laten staan bij uw oude pensioenfonds. Voordat u dit kunt gaan afwegen, is het belangrijk om met een paar zaken rekening te houden. Zo moet u achterhalen hoe uw oude pensioenfonds ervoor staat. Dit kunt u zien aan de indexatie en de dekkingsgraad. Daarnaast is het verstandig om alle voor- en nadelen van de oude en nieuwe pensioenregeling naast elkaar te zetten. Komt u er niet helemaal uit? Een pensioendeskundige kan u hierbij helpen en adviseren.

Is een werkgever verplicht om mee te werken?

Eindelijk is hier duidelijkheid over gekomen. In principe zijn pensioenuitvoerder verplicht om mee te werken op een paar uitzonderingen na. Dit geldt vooral zodra een kleine werkgever meer dan € 15.000 en meer dan 10% van de overdrachtswaarde moeten bijbetalen. Daarnaast is een pensioenfonds ook niet verplicht om een waardeoverdracht te accepteren wanneer u vóór 1 januari 2015 van baan bent veranderd en nu alsnog de waardeoverdracht wilt doen.

Ook kan soms gebeuren dat uw waardeoverdracht voor uw pensioen wordt geweigerd. Dit kan dan te maken hebben met dat de dekkingsgraad te laag is. Hiermee wordt een dekkingsgraad lager dan 100% bedoeld. Zodra de dekkingsgraad weer voldoende is krijgt u automatisch bericht van uw pensioenfonds. U kunt dan opnieuw een aanvraag tot waardeoverdracht indienen.

Laat u adviseren door Kremer Pensioen- en Risicoadviseurs

Het is volkomen te begrijpen dat u na het lezen van al deze informatie opeens dringende vragen heeft over de waardeoverdracht van uw pensioen. Hoe kan ik dit het beste regelen? En welke pensioenen heb ik allemaal? Zijn een paar van de meest voorkomende vragen. Bij Kremer Pensioen- en Risicoadviseurs uit Assen gaan wij graag met u om tafel om deze dringende vragen weg te nemen. Samen kijken wij hoe uw pensioen ervoor staat en waar u eventueel nog om moet denken. Zo weet u zeker dat u tijdens uw oude dagen er lekker warm bij zit. Neem vandaag nog contact met ons op en misschien zien wij u binnenkort om al uw pensioenvragen te beantwoorden!

Vrijblijvend adviesgesprek?

Advies op maat voor de MKB'er, ZZP'er, agrariër, werknemer en particulier. Wij adviseren en ontzorgen u als ondernemer, werkgever, agrariër en particulier door het aanbieden van het totaalpakket. Op basis van uw persoonlijke situatie bieden wij hulp bij het nemen van risicovolle beslissingen.

Benieuwd wat KPRA voor u of uw onderneming kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij ontzorgen u graag!

Wat klanten zeggen

"No nonsense, adequaat, goede kwaliteit, goed op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen, passende prijs." - Anton