-werknemers-

Wat verandert er voor mij in het nieuwe pensioenstelsel?

Sinds 1 juli 2023 zijn we overgegaan op een nieuw pensioenstelsel en dat betekent dat er een aantal dingen gaan veranderen met betrekking tot uw huidige pensioen. Maar wat gaat er precies veranderen en wat kunt u het beste doen?

home
3 op een rij

Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

Het is nu voor veel mensen niet duidelijk hoeveel ze betalen voor hun pensioen en hoeveel ze opbouwen. Straks bouwt iedereen pensioen op via een beschikbare premieregeling. In dit pensioen staat vast hoeveel geld (premie) u en uw werkgever inleggen in uw pensioen. Dit spreken vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals een vakbond of een ondernemingsraad, met elkaar af. Als werknemer ziet u duidelijk hoe hoog de inleg in uw pensioen is en hoe dit bedrag groeit. Dit is uw persoonlijke pensioenvermogen.

Als het goed gaat met de economie, dan gaat het pensioen via uw werkgever in de oude situatie soms niet omhoog. Dat voelt oneerlijk. De nieuwe regels zorgen ervoor dat dit pensioen makkelijker beweegt: als het goed gaat met de economie, dan kan uw pensioen eerder omhoog. Gaat het economisch slechter? Dan kan het pensioen ook omlaaggaan. De nieuwe regels zorgen er wel voor dat de bewegingen minder groot worden als u (bijna) met pensioen bent. Want het pensioen van een jongere werknemer heeft meer tijd om tegenvallers in de beleggingen op te vangen dan dat van oudere werknemers.

Mensen wisselen steeds vaker van baan, stoppen een tijd met werken of starten een eigen bedrijf. De pensioenregels passen daar nu niet goed bij. Bouwt u geen pensioen meer op via een werkgever of krijgt u een andere pensioenregeling? Dan ziet u straks beter wat dit betekent voor de hoogte van uw pensioen.

Regels

Aandachtspunten voor werknemers

De nieuwe pensioenwet is ingegaan op 1 juli 2023, maar het duurt even voordat u de gevolgen daarvan merkt. Er komt eerst een overgangsfase van enkele jaren om alles goed te organiseren. U ontvangt hierover informatie van uw werkgever of van de uitvoerder van uw pensioen. U ontvangt deze informatie zodra meer duidelijk is. De datum van 1 januari 2028 is de uiterste datum die in de nieuwe regels voor pensioen is vastgelegd.

Als u al met pensioen bent

Als u met pensioen bent, kunnen de nieuwe regels ook voor u gaan gelden. U krijgt in dat geval informatie van de uitvoerder van uw pensioen.

Wat klanten zeggen

 • 5 / 5
  Goed advies en ondersteuning bij het gehele proces rondom de hypotheek. Alles werd geregeld.
 • 5 / 5
  Goed geadviseerd over de pensioenaanspraken. De adviseur doorzag de situatie vlot en dacht mee.
 • 5 / 5
  Erg prettig gesprek, goed advies. Houdt niet alleen strikt rekening met de cijfers maar kijkt naar gehele plaatje.
 • 5 / 5
  Zeer praktische informatie gehad tijdens het adviesgesprek. Totaal niet het idee gehad dat er iets aan mij "verkocht" moest worden. Zeer aan te raden!
 • 5 / 5
  Eerlijke informatie. Denken goed met je mee. Persoonlijk advies op maat. Ook voor hyphotheek advies, verzekeringen privé en zakelijk.Echt verstand van zaken, je kunt hier met al je vragen terecht.
Pensioenoverzicht

Wat zijn de gevolgen van een nieuw pensioenstelsel?

Heeft u geen idee hoeveel uw pensioen waard is? Het kan zijn dat u geen idee heeft, omdat u zich hier (nog) niet in verdiept heeft. En dat is niet zo gek. Over het algemeen wordt het pensioen niet ervaren als een sexy onderwerp om over na te denken. In de meeste gevallen worden er gedacht 'ach, het duurt nog wel even'. Dat is natuurlijk wel vaak zo, maar hoe eerder u hiermee begint, hoe dankbaarder u op uw pensioendatum bent. Als u zich kunt vinden in bovenstaande beschrijving. Zorg ervoor dat u weet of uw pensioen goed geregeld is en stel dit niet uit. Alles wat u nu al doet kan veel invloed hebben voor later. Log bijvoorbeeld eerst eens in op https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/

 

Leer ons kennen

Wij kunnen u helpen.

Geen idee wat de mogelijkheden zijn? Wij helpen u graag. Zo hoeft u zich er niet in te verdiepen. We geven een oordeel over uw pensioenregeling maar kunnen u ook helpen met een pensioenplan, zodat u weet waar u aan toe bent. Interesse? Neem contact op.

Plan een afspraak in

dieptepaginakprafoto