KPRA

Wij zijn Kremer pensioen- en risicoadviseurs!

pensioenen header
Kremer pensioen- en risicoadviseurs 

Wat is een pensioengat?

Alhoewel we ons jaren kunnen voorbereiden op ons pensioen, is de kans nog altijd sterk aanwezig dat u later op uw oude dag minder pensioen krijgt dan u zou willen. Dit is geen onbekend fenomeen. Dit heet namelijk ook wel pensioengat of pensioentekort. Het wisselen van baan, scheiden, tijdelijk zelfstandig of een buitenlands avontuur zijn allemaal zaken die een zogenoemd pensioengat kunnen veroorzaken. Dit kan zorgen voor vervelende situaties die u liever wilt voorkomen. Gelukkig vertellen wij u in dit artikel alles wat u moet weten over een pensioengat. Wat is het, heeft u een pensioentekort en (hoe) kunt u dit aanvullen? Wij vertellen het u allemaal. 

 

Wat is het en wat houdt het in?

Voordat we de diepte inspringen vertellen wij u eerst meer over wat een pensioengat is en wat het nu eigenlijk écht inhoudt. Veel mensen hebben last van een pensioengat, alhoewel lang niet iedereen hiermee bekend is. We spreken in de volksmond over een pensioengat als uw pensioen minder is als 70% van uw laatst verdiende salaris. Dit is echter een beetje achterhaald. Formeel gezien spreken we namelijk over een pensioentekort als u vanaf pensionering minder kunt kopen dan wat u nodig heeft. 

 

Hoe ontstaat een pensioengat?

Goed, we weten nu wat het is. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, daarom is het ook verstandig om inzicht te hebben in hoe een pensioentekort ontstaat en wat de oorzaken zijn. Er zijn eigenlijk heel veel zaken die kunnen zorgen voor een pensioengat. We hebben de belangrijkste en meest voorkomende voor u op een rijtje gezet:

-    U heeft of had een eigen bedrijf
-    U bent werkzaam geweest in het buitenland
-    U heeft meerdere werkgevers gehad
-    U heeft een auto van de zaak gehad
-    U géén eindloonregeling heeft (en niemand heeft deze tegenwoordig meer)
-    U bent een tijdje part-time werkzaam geweest
-    U bent gestopt met werken voor uw pensioenleeftijd
-    U bent gescheiden

Zoals u ziet gaat de oorzaken alle kanten op. Wilt u meer weten over hoe een pensioengat ontstaat? Neem gerust contact op en we helpen u verder. 

 

Hoe weet ik of ik een pensioengat heb?

Schrikt u van alle oorzaken? Dan wilt u vast snel weten of u ook een pensioengat heeft. De kans is groot dat u later minder pensioen hebt dan u bij voorbaat had verwacht en u dus een pensioentekort hebt. Maar maakt u zich geen zorgen, u kunt er gelukkig eenvoudig en snel iets aan doen. En hoe sneller u erbij bent, hoe makkelijker de oplossing. Wacht dus niet tot uw oude dag en lees u in uw jonge jaren al goed in over uw pensioen. In de alinea hieronder vertellen wij u hoe u zelf uw pensioen gat kunt berekenen. 

Bereken hier uw pensioengat 

Benieuwd naar uw eventuele pensioentekort? Log in op https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/ en kijk wat uw netto verwachte pensioen wordt en vergelijk dit met uw huidige inkomen. Eventueel kunt u daar ook het pensioeninkomen toevoegen van uw partner, zodat u weet wat u samen netto overhoud. Mocht dat niet voldoende zijn dan helpen wij u uiteraard graag bij het berekenen van uw eventuele tekort. Plan direct een afspraak in en we helpen u. 

 

Ik heb een pensioengat, wat nu?

Is een pensioengat een reden tot paniek? Nee, hoor. Blijf vooral rustig. In veel gevallen kunt u (een deel van) uw pensioentekort opvullen. Dit kan op veel verschillende manieren. Nogmaals, onthoud dat hoe sneller u erbij bent, hoe eenvoudiger en goedkoper de oplossing is. Lees hieronder hoe u uw pensioengat kunt voorkomen en eventueel aanvullen.

 

Hoe kunt u een pensioengat voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Bij een pensioengat is dit niet anders. Gelukkiger zijn er veel manieren om op een pensioentekort te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (bank)sparen of door je lasten te verlagen of aanvullend sparen in de huidige pensioenregeling van uw werkgever. 

Wat klanten zeggen

 • 5 / 5
  Goed advies en ondersteuning bij het gehele proces rondom de hypotheek. Alles werd geregeld.
 • 5 / 5
  Goed geadviseerd over de pensioenaanspraken. De adviseur doorzag de situatie vlot en dacht mee.
 • 5 / 5
  Erg prettig gesprek, goed advies. Houdt niet alleen strikt rekening met de cijfers maar kijkt naar gehele plaatje.
 • 5 / 5
  Zeer praktische informatie gehad tijdens het adviesgesprek. Totaal niet het idee gehad dat er iets aan mij "verkocht" moest worden. Zeer aan te raden!
 • 5 / 5
  Eerlijke informatie. Denken goed met je mee. Persoonlijk advies op maat. Ook voor hyphotheek advies, verzekeringen privé en zakelijk.Echt verstand van zaken, je kunt hier met al je vragen terecht.

Vragen over uw pensioen?

Heeft u vragen over uw pensioen of over uw eventuele pensioentekort? Wij zijn al jaar en dag gespecialiseerd op het gebied van pensioen. Plan bij vragen dus direct een afspraak in en wij geven u het advies dat u nodig heeft!

Zo kunt u een pensioengat aanvullen: 4 tips

Heeft u een pensioentekort? Hierbij 4 tips om uw pensioengat aan te vullen:

1.    Begin met sparen
2.    Spaar via een aanvullend pensioenproduct zoals een lijfrente banksparen
3.    Los extra af op uw hypotheek zodat uw woonlasten omlaaggaan
4.    Begin met beleggen
Had u graag meer tips willen neem dan contact op met één van onze specialisten.

 

Pensioengat en de Belastingdienst

Wanneer het om geldzaken gaat, is de Belastingdienst natuurlijk niet ver weg. Dit kan voor u in het nadeel werken, maar ook zeker in het voordeel. Hoe aantrekkelijk dit voor u is, is  afhankelijk van meerder factoren zoals de hoogte van uw inkomen.