-werkgever, HR, ondernemingsraad-

Wat verandert er voor onze werknemers?

We zijn overgegaan op een nieuw pensioenstelsel en dat betekent voor u dat er een aantal zaken gaan veranderen. Deze veranderingen kunnen ook invloed hebben op het aantrekken en behouden van talent. Een goede pensioenregeling kan dus van invloed zijn. Het is belangrijk hier tijdig mee aan de slag te gaan. Maar wat gaat er precies veranderen?

pensioenen
Pensioenstelsel

Waarom een nieuw pensioenstelsel?

Wat er precies voor u verandert is afhankelijk of u de pensioenregeling bij een verplicht pensioenfonds heeft lopen of via een verzekeraar. Wij houden ons als kantoor met name bezig met advies voor werkgevers die nu een pensioenregeling hebben lopen bij een pensioenverzekeraar.

De transitie naar het vernieuwde pensioenstelsel is een complex en meerjarig traject. Uiterlijk 1 januari 2028 moeten alle pensioenregelingen zijn aangepast aan het vernieuwde pensioenstelsel. De periode tussen juli 2023 tot 2028 is de transitieperiode waarin werkgevers en werknemers (of sociale partners) – in overleg met de pensioenuitvoerder - afspraken maken over de nieuwe pensioenregeling(en). Werkgevers en werknemers moeten de komende periode dus nieuwe afspraken maken over de arbeidsvoorwaarde pensioen.

Voor bestaande beschikbare premieregelingen met een leeftijdsafhankelijke premie maakt het wetsvoorstel een uitzondering. Die mogen in stand blijven voor de huidige deelnemers. Ook mag je je bestaande middelloonregeling omzetten naar een beschikbare premieregeling met een oplopende premie. En deze daarna in stand houden voor de bestaande deelnemers. Dit betekent dat je in elke leeftijdscategorie ongeveer hetzelfde opbouwt. Voorwaarde is wel dat de middelloonregeling vóór 1 januari 2028 is omgezet. Daarnaast moet de hoogte van de leeftijdsafhankelijke premies binnen het wettelijk kader blijven. Sluit je na 1 juli 2023 als werkgever voor het eerst een pensioenregeling af, dan moet deze gelijk voldoen aan de nieuwe regels. Dat houdt in: een vlakke premie voor iedereen (dus geen overgangsrecht) en het nieuwe nabestaandenpensioen.

1 januari 2028

Belangrijk. Formuleer een startpunt.

Misschien lijkt 1 januari 2028 nog ver weg. Maar er is voor die tijd veel te doen. Zo dient de werkgever te beslissen of u voor het huidige personeel gebruik wilt maken van het overgangsrecht (tot de laatste werknemer uit de pensioenregeling uit dienst is). Of dat u één nieuwe pensioenregeling wil voor alle medewerkers. In het laatste geval moet de pensioenregeling voor het huidige personeel namelijk gewijzigd worden. Dat heeft de nodige voeten in de aarde. De werknemers moeten meegenomen worden in keuzes en financiële consequenties. U bent als werkgever zelfs verplicht een transitieplan hiervoor op te stellen. Kortom, het is verstandig om als werkgever niet te lang te wachten en u goed te laten adviseren. Graag nemen wij u in heldere stappen mee in de verschillende fases die u zou moeten doorlopen. Dat voorkomt veel vragen van werknemers en voorkomt misschien dat ze gaan klagen.

Wat klanten zeggen

 • 5 / 5
  Goed advies en ondersteuning bij het gehele proces rondom de hypotheek. Alles werd geregeld.
 • 5 / 5
  Goed geadviseerd over de pensioenaanspraken. De adviseur doorzag de situatie vlot en dacht mee.
 • 5 / 5
  Erg prettig gesprek, goed advies. Houdt niet alleen strikt rekening met de cijfers maar kijkt naar gehele plaatje.
 • 5 / 5
  Zeer praktische informatie gehad tijdens het adviesgesprek. Totaal niet het idee gehad dat er iets aan mij "verkocht" moest worden. Zeer aan te raden!
 • 5 / 5
  Eerlijke informatie. Denken goed met je mee. Persoonlijk advies op maat. Ook voor hyphotheek advies, verzekeringen privé en zakelijk.Echt verstand van zaken, je kunt hier met al je vragen terecht.
Leer ons kennen

Geen zin in gedoe? Wij helpen.

Het is essentieel dat u zich goed laat voorlichten om tot een goed besluit te komen. Pensioen is een belangrijke maar ook kostbare arbeidsvoorwaarde. Ondanks dat wij ons beseffen dat het veel gedoe is willen wij deze wijziging graag op zo'n manier insteken dat het personeel het pensioen erg gaat waarderen. Dan hebben we het noodzakelijke met het aangename gecombineerd.

Wat kunnen wij voor u betekenen. Wij nemen u aan de hand mee gedurende dit traject en bewaken de deadlines. We ondersteunen u met het communiceren richting uw personeel. Daar waar nodig maken we berekeningen om de gevolgen inzichtelijk te maken. En tenslotte communiceren met de werknemers zodat zij op de hoogte zijn van de eventuele veranderingen. Daar waar nodig maken we het verplichte transitieplan.

Wilt u dat uw pensioenregeling wordt gewaardeerd door uw werknemers? Neem dan contact met ons op.

Plan een afspraak in

dieptepaginakprafoto