-Arbeidsrechtadvocaten en accountants-

Wat verandert er voor mijn klanten?

Een werkgever gaat meestal af op de raad van zijn accountant of advocaat wanneer het gaat om impactvolle veranderingen voor zijn organisatie. De Wet toekomst pensioenen (Wtp) is zo'n impactvolle wijziging waar de werkgever zijn accountant of zijn advocaat om advies zal vragen. Benieuwd hoe we u en uw klanten kunnen ondersteunen?

pensioenen
Pensioenregeling

Wat is de inhoud van de wetswijziging?

Voor uw klanten gaat er wat veranderen binnen de pensioenwet. Wat er precies voor uw klant verandert is afhankelijk of de pensioenregeling bij een verplicht pensioenfonds loopt of via een verzekeraar. Wij houden ons als kantoor met name bezig met advies voor werkgevers die nu een pensioenregeling hebben lopen bij een pensioenverzekeraar.

De transitie naar het vernieuwde pensioenstelsel is een complex en meerjarig traject. Uiterlijk 1 januari 2028 moeten alle pensioenregelingen zijn aangepast aan het vernieuwde pensioenstelsel. De periode tussen juli 2023 tot 2028 is de transitieperiode waarin werkgevers en werknemers (of sociale partners) – in overleg met de pensioenuitvoerder - afspraken maken over de nieuwe pensioenregeling(en). Werkgevers en werknemers moeten de komende periode dus nieuwe afspraken maken over de arbeidsvoorwaarde pensioen.

Voor bestaande beschikbare premieregelingen met een leeftijdsafhankelijke premie maakt het wetsvoorstel een uitzondering. Die mogen in stand blijven voor de huidige deelnemers. Ook mag een bestaande middelloonregeling omgezet worden naar een beschikbare premieregeling met een oplopende premie en deze daarna in stand houden voor de bestaande deelnemers. Dit betekent dat elke leeftijdscategorie ongeveer hetzelfde opbouwt. Voorwaarde is wel dat de middelloonregeling vóór 1 januari 2028 is omgezet. Daarnaast moet de hoogte van de leeftijdsafhankelijke premies binnen het wettelijk kader blijven.

Sluit een werkgever na 1 juli 2023 voor het eerst een pensioenregeling af, dan moet deze gelijk voldoen aan de nieuwe regels. Dat houdt in: een vlakke premie voor iedereen (dus geen overgangsrecht) en het nieuwe nabestaandenpensioen.

Leer ons kennen

Hulp voor accountants en arbeidsrechtadvocaten

U wilt uw klanten natuurlijk goed te woord staan over deze nieuwe pensioenwet. Hiervoor moet u wel alle ins en outs weten over deze nieuwe regelgeving. Ook moet u weten wanneer welke stappen moeten worden genomen en wat de juridische en financiële consequenties zijn van een eventuele keuze. We begrijpen dat dit voor u geen dagelijkse materie is en dat het u veel tijd kost om u daarin volledig te bekwamen. Wij kunnen u ondersteunen om samen met u de werkgever te begeleiden in de voor hem de beste keuze.

Wij lossen samen met u het probleem van uw klant op. Daarnaast zorgen wij graag voor tevreden werknemers door ze mee te nemen in het traject zodat ze aan het einde van dit traject de pensioenregeling als waardevolle arbeidsvoorwaarde waarderen. We staan u dus bij gedurende het gehele traject.

Benieuwd wat we precies voor u kunnen betekenen? Neem contact op.

Plan een afspraak in

dieptepaginakprafoto

Wat klanten zeggen

 • 5 / 5
  Goed advies en ondersteuning bij het gehele proces rondom de hypotheek. Alles werd geregeld.
 • 5 / 5
  Goed geadviseerd over de pensioenaanspraken. De adviseur doorzag de situatie vlot en dacht mee.
 • 5 / 5
  Erg prettig gesprek, goed advies. Houdt niet alleen strikt rekening met de cijfers maar kijkt naar gehele plaatje.
 • 5 / 5
  Zeer praktische informatie gehad tijdens het adviesgesprek. Totaal niet het idee gehad dat er iets aan mij "verkocht" moest worden. Zeer aan te raden!
 • 5 / 5
  Eerlijke informatie. Denken goed met je mee. Persoonlijk advies op maat. Ook voor hyphotheek advies, verzekeringen privé en zakelijk.Echt verstand van zaken, je kunt hier met al je vragen terecht.