KPRA

Wij zijn Kremer pensioen- en risicoadviseurs!

pensioenen header
Kremer pensioen- en risicoadviseurs 

Welke invloed heeft de inflatie op uw pensioen?

De meeste mensen die werken bouwen pensioen op. Wanneer u de pensioengerechtigde leeftijd heeft behaald en stopt met werken, profiteert u van een maandelijkse pensioenuitkering. De inflatie heeft invloed op de hoogte van uw pensioenuitkering. Wanneer u vandaag €100 weg zet, kunt u over 10 jaar er veel minder mee kopen dan vandaag de dag. Uw €100 is dan een stuk minder waard. Dit komt door de stijgende prijzen en wordt inflatie genoemd. Een pensioenfonds heeft de ambitie om ervoor te zorgen dat uw pensioenuitkering evenredig stijgt met de inflatie. Hoe dit werkt en welke invloed inflatie heeft op uw pensioen? We leggen het u graag uit.

Indexatie pensioen

Elk jaar stijgen de prijzen van producten en diensten. Dit wordt inflatie genoemd. De afgelopen 10 jaren is de prijsstijging niet meer dan 3% per jaar geweest. Om te zorgen dat u nog evenveel kunt kopen met uw pensioenuitkering, wil het pensioenfonds graag dat de pensioenuitkering evenredig stijgt met de inflatie. Dit wordt pensioen indexatie genoemd. Een pensioenfonds kan de stijging mede bekostigen door investeringen en beleggingen die rendement opleveren. Of en hoeveel een pensioenfonds de pensioenen verhogen mag, hangt af van de financiële situatie van een pensioenfonds. De financiële situatie wordt bepaald aan de hand van de dekkingsgraad van een pensioenfonds. De dekkingsgraad wordt berekend door de bezittingen (waarde van beleggingen) te delen door de schulden (de verplichtingen van het pensioenfonds) keer 100%. Wanneer de dekkingsgraad hoger is dan 100% kan een pensioenfonds voldoen aan haar betalingsverplichtingen. Er is wettelijk bepaald dat een pensioenfonds een dekkingsgraad van minimaal 105% (voorheen 110%) moet hebben, wil het de pensioenuitkeringen indexeren.

financiele planning

Wat klanten zeggen

 • 5 / 5
  Goed advies en ondersteuning bij het gehele proces rondom de hypotheek. Alles werd geregeld.
 • 5 / 5
  Goed geadviseerd over de pensioenaanspraken. De adviseur doorzag de situatie vlot en dacht mee.
 • 5 / 5
  Erg prettig gesprek, goed advies. Houdt niet alleen strikt rekening met de cijfers maar kijkt naar gehele plaatje.
 • 5 / 5
  Zeer praktische informatie gehad tijdens het adviesgesprek. Totaal niet het idee gehad dat er iets aan mij "verkocht" moest worden. Zeer aan te raden!
 • 5 / 5
  Eerlijke informatie. Denken goed met je mee. Persoonlijk advies op maat. Ook voor hyphotheek advies, verzekeringen privé en zakelijk.Echt verstand van zaken, je kunt hier met al je vragen terecht.

Een te lage dekkingsgraad

Wanneer een te lage dekkingsgraad ervoor zorgt dat de pensioenuitkering niet geïndexeerd kan worden, kan dit gevolgen hebben voor de pensioenuitkering. Zo kan het zijn dat de pensioenuitkeringen niet meestijgen met de inflatie. Er kan door een structurele lage dekkingsgraad zelfs gekort wordt op de uitkeringen van (toekomstige) gepensioneerden. Ook kan het zijn dat de pensioenpremie verhoogd wordt om de kas van een pensioenfonds te spekken.

 

Gevolgen fors stijgende inflatie voor pensioen

Inflatie is voor pensioenfondsen niet iets nieuws. In een gezonde situatie stijgen de pensioenen mee met de inflatie. Mede door de fors gestegen energie- en gasprijzen en de oorlog in Oekraïne, zijn ook de prijzen van veel producten en diensten fors gestegen. De inflatie stijgt zo hard dat het voor de pensioenfondsen lastig wordt dit te indexeren. Zo is de gemiddelde inflatie in 2022 meer dan 10%. In september zelfs meer dan 17%. Dit kan ervoor zorgen dat de pensioenfondsen de forse stijging niet of maar gedeeltelijk kunnen indexeren.

Ondanks de forse inflatie zijn de dekkingsgraden van pensioenfondsen gestegen. Dit komt door een stijgende rente. Hierdoor daalden de verplichtingen van de pensioenfondsen harder. Ook de verlaging van de wettelijke dekkingsgraad van 105% vanuit de overheid draagt hieraan bij. De grootste pensioenfondsen hebben inmiddels aangegeven dat de pensioenen van komend jaar flink te zullen verhogen.

 

Meer weten of de gevolgen van de inflatie op uw pensioen?

Wilt u meer weten over de gevolgen van de inflatie op uw pensioen? Of heeft u andere pensioenvragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of plan via onderstaande button direct een gesprek in. Bron NOS: https://nos.nl/artikel/2446511-inflatie-stijgt-naar-recordhoogte-van-17-1-procent