KPRA

Wij zijn Kremer pensioen- en risicoadviseurs!

pensioenen header
Kremer pensioen- en risicoadviseurs 

(Zelf) Pensioen opbouwen. Wel of niet doen?

Het is altijd verstandig om goed na te denken of het zelf opbouwen van een pensioen zinvol is. Tegenwoordig is het namelijk niet vanzelfsprekend dat je pensioen goed geregeld is. Dit hangt namelijk af van diverse factoren.
Wij van Kremer-pensioen en risicoadviseurs helpen je graag een handje in het inzichtelijk maken van je pensioen zodat je later onbezorgd van de oude dag kunt genieten. In dit artikel behandelen we waarom het verstandig kan zijn om zelf (extra) pensioen op te bouwen, hoe je dit zelf kunt aanpakken en wat de voor- en nadelen zijn van deze methodes. 

 

Waarom zelf pensioen opbouwen en voor wie is het belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom je zelf een (extra) pensioen zou moeten opbouwen:

  1.     Als ondernemer/ ZZP’er bouw je zelf geen pensioen op;
  2.     Er is geen pensioensregeling bij de huidige werkgever getroffen;
  3.     Het inkomen alleen uit de AOW uitkering is te laag; 
  4.     Je verwacht op pensioendatum nog grote uitgaven te hebben;
gesprek over pensioen

 

Wat is de AOW vanuit de overheid en heb je hier recht op?

Je bouwt een volledige AOW-uitkering op als je in de 50 jaar voordat de AOW-uitkering ingaat in Nederland hebt gewoond. De meeste mensen hebben daarom recht op een AOW-uitkering die als basis pensioenvoorziening fungeert. Ook wanneer je ondernemer of ZZP'er bent  bouw je dus AOW op. Echter, het inkomen van een AOW-uitkering ligt voor de meeste mensen in Nederland veel lager dan het huidige netto maandinkomen. Als voorbeeld; de netto AOW uitkering is ongeveer € 850,- per persoon (2022). 

Naast de AOW bouw je misschien ook pensioen op via de werkgever. Via Mijnpensioenoverzicht kun je gemakkelijk zien hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd en hoeveel pensioen je nog gaat opbouwen als je doorwerkt tot je pensioendatum. Je krijgt dan ook direct een indicatie van de te verwachten netto pensioenuitkeringen. Als deze netto uitkeringen te weinig zijn om de kosten levensonderhoud van te betalen krijg je te maken met een pensioentekort. In dat geval is het goed om te onderzoeken of het slim is om zelf pensioen op te bouwen.

 

advies over pensioen

Zo kun je zelf het opbouwen van een pensioen aanpakken:

Helaas zwemt niet iedereen in het geld en de AOW-uitkering is ook geen vetpot. Gelukkig kun je op veel manieren zelf een (aanvullend) pensioen opbouwen om zo zeker te zijn van een goed pensioeninkomen, we bespreken hier een 4-tal mogelijkheden:

  1.     Sparen op spaarrekening 
  2.     Beleggen
  3.     Lijfrenteverzekering en/of bankspaarproduct
  4.     Fiscale Oudedagsreserve (voor de zelfstandig ondernemer)

Wat klanten zeggen

  • 5 / 5
    Goed advies en ondersteuning bij het gehele proces rondom de hypotheek. Alles werd geregeld.
  • 5 / 5
    Goed geadviseerd over de pensioenaanspraken. De adviseur doorzag de situatie vlot en dacht mee.
  • 5 / 5
    Erg prettig gesprek, goed advies. Houdt niet alleen strikt rekening met de cijfers maar kijkt naar gehele plaatje.
  • 5 / 5
    Zeer praktische informatie gehad tijdens het adviesgesprek. Totaal niet het idee gehad dat er iets aan mij "verkocht" moest worden. Zeer aan te raden!
  • 5 / 5
    Eerlijke informatie. Denken goed met je mee. Persoonlijk advies op maat. Ook voor hyphotheek advies, verzekeringen privé en zakelijk.Echt verstand van zaken, je kunt hier met al je vragen terecht.

    1. Sparen op een spaarrekening

De eenvoudigste manier is om te sparen voor je pensioen, door regelmatig geld opzij te zetten op een spaarrekening. Met een zorgvuldig te stellen spaardoel kun je op deze manier naast het werknemerspensioen een mooie aanvulling creëren door vanaf AOW-datum uit het spaarkapitaal maandelijks bedragen op te nemen om van te leven. 

Voordelen:

Nadelen:

2. Beleggen

Een bedrag opbouwen voor pensioen is ook mogelijk door te beleggen. Wanneer je van plan bent om te beleggen probeer je voor lange termijn meer rendement te halen dan sparen. Hier kleven echter ook risico’s aan.

Voordelen:

Nadelen:

3. Lijfrenteverzekering en/of een bankspaarproduct

Ook kun je ook een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening openen om te sparen of te beleggen voor je pensioen. Deze twee opties lijken in essentie veel op elkaar en vallen fiscaal gezien onder de noemer ‘lijfrente’. Je sluit hiermee een financieel product af bij een bank of verzekeringsmaatschappij. Je legt maandelijkse een bedrag in, en vanaf je AOW-leeftijd wordt het eindsaldo beschikbaar gesteld en maandelijks aan jezelf uitgekeerd. 

Voordelen:

Nadelen:

  4. Fiscale oudedagsreserve (voor ondernemers)

Als ondernemer of eigenaar van een VOF, is het ook mogelijk om pensioen op te bouwen. Dit kan via de voorgaande besproken vormen maar ook via de Oudedagsreserve. Hierbij kun je fiscaalvriendelijk een deel van de gemaakte winst aftrekken. Hierdoor houd je netto meer winst over. Je zou dit vervolgens aan de kant kunnen zetten voor wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Deze methode is behoorlijk complex en niet samen te vatten in een opsomming van een paar voor- en nadelen. Of het verstandig is om aan de Oudedagsreserve te doteren is namelijk afhankelijk van meerdere factoren gezien je hier namelijk ook belastingclaim mee opbouwt. In dit geval stemmen wij dit altijd het liefst af met de accountant of boekhouder van je bedrijf zodat we de juiste keuzes kunnen maken. In dit geval raden we aan om een hier oriënterende afspraak via Teams in te plannen. 

Pensioenadvies door KPRA

Er zijn nog veel meer mogelijkheden voor meer financiële zekerheid wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt, zoals bijvoorbeeld het aflossen van de hypotheek. Wij van Kremer-pensioen en risicoadviseurs staan klaar om je met deskundig advies op maat al je vragen rondom het zelf opbouwen van pensioen te beantwoorden. Wij helpen je doelen te stellen, alle risico's en mogelijkheden in kaart te brengen en praktische tips te geven die je zelf kunt toepassen! Neem vandaag nog contact met ons op of plan direct een online afspraak bij ons in via onderstaande button.